Het duurt nog eventjes maar de zomervakantie komt er weer aan. Wij Nederlanders zijn een reislustig volkje. In de zomer van 2015 werden 9.7 miljoen lange vakanties in het buitenland gehouden door 8.6 miljoen Nederlanders. In totaal gingen die zomer een kleine 12 miljoen Nederlanders op reis en maakten ze ruim 21 miljoen vakanties.

Favoriete vakantielanden

Sinds geruime tijd is Frankrijk het favoriete vakantieland van de Nederlanders. De zomer van 2015 was goed voor 1.8 miljoen vakanties . Op gepaste afstand volgt Duitsland (1.3 miljoen vakanties) en Spanje (1.1 miljoen). Zo’n 53% van de vakantiegangers reisde per auto en 40% ging met het vliegtuig. De favoriete accommodatie waren hotels en pensions met 36%. In een caravan of camper verbleven 16% van de mensen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Dalende bezoekers voor Turkije

Een populaire vakantiebestemming die veel aan populariteit heeft ingeboet is Turkije. Na de aanslagen in de verschillende steden en de mislukte couppoging in de zomer van 2016 zijn Europese toeristen een stuk voorzichtiger geworden. De Russen, Duitsers en Engelsen bleven massaal weg. Geschat wordt dat dit Turkije minstens 15 miljard dollar heeft gekost. Uit cijfers van de ANVR bleek dat op 1 juni 2015 37% minder boekingen waren gemaakt voor Turkije dan het jaar er voor.

Vakantie Spanje en Griekenland

Nederlanders die Turkije mijden gaan nu vooral naar Spanje en Griekenland. Spanje heeft niet zoveel all-inclusive resorts als Turkije maar is een vertrouwd vakantieland . Griekenland had – net als alle andere landen – een dip tijdens de coronacrisis maar is weer goed terug gekomen.

Goedkope vluchten

De meerderheid van de vakantiegangers koopt een pakketreis bij een vliegvakantie. De reden is het gemak en dat een losse boeking van accommodatie + vervoer meestal duurder is dan een pakketreis. Buiten het vakantieseizoen is een individueel arrangement wel goed te doen. Ryanair en Transavia vliegen op diverse steden in Spanje. Vliegtickets kosten soms maar een paar tientjes. Je kan thuis naar teletekst kijken maar een vliegtuig volgen doe je veel beter via je smartphone. Zo zie je in een oogwenk waar het toestel is en of je je moet haasten. Zeker bij Ryanair moet je op tijd bij de gate zijn. Twintig minuten voor het vertrek wordt de toegang tot het vliegtuig gesloten Ben je te laat dan moet je een nieuw vliegticket kopen.

Citytrip Europa

Vliegen naar Parijs, rondreizen Andalusie, boekingskosten, parkeren Schiphol

Door admin