Boekingskosten

Boekingskosten en toeslagen
Een van de grootste ergernissen bij het boeken van een vliegticket zijn de verborgen toeslagen. Deze worden heel vaak niet direct onder de aandacht gebracht. Sommigen vliegticketwebsites voegen vlak voor dat je gaat betalen nog even snel extra boekingskosten toe. Kennelijk met de wetenschap dat de meeste klanten de boeking niet zullen annuleren op het allerlaatste moment.

Een ticket bestaat voor een flink deel uit belastingen. Bijvoorbeeld een vliegticket naar China dat 835 euro kost; belastingen zijn goed voor 380 euro. De basis ticketprijs is slechts 455 euro. De online vliegticketwebsites rekenen naar eigen goeddunken een vergoeding voor het gebruik van hun website. Bij sommigen loopt deze vergoeding behoorlijk op nadat er diverse toeslagen worden bijgevoegd.

Boekingskosten kunnen niet vermeden worden omdat de vliegticket vergelijkingssites geld moeten verdienen. In 2005 verdwenen de vaste commissies die reisagenten kregen voor de verkoop van een vliegticket. De prijzen van de tickets zakten weliswaar maar de commissie die verdwenen was werd vervolgens via boekingskosten gewoon bij de consument teruggehaald. De bron van ergernis is niet dat er een toeslag wordt gevraagd maar vooral dat de hoogte van de toeslag vooraf niet duidelijk is.

Bij D-reizen wordt na het selecteren van het ticket snel duidelijk dat de boekingskosten 15 euro p.p zijn. Op de website van Schiphol.nl kunnen ook tickets geboekt worden. Dit is in samenwerking met reisbureau Elmar. De boekingskosten zijn hier 21,50 euro p.p. Expedia is uitgebreid en toont veel voordelige tickets. Ik zag geen boekingskosten staan; de site is een aanrader. Belangrijk minpunt van Expedia is dat je er niet met online bankieren (Ideal) kan betalen maar alleen met een creditcard. De creditcard toeslag bedroeg 30 euro bij een boeking van twee vliegtickets van 850 euro p.p.

Negatieve uitspringer is WorldTicketCenter (WTC). Er wordt tijdens het boekingsproces een Customer Charge Fee gevraagd van 35 euro p.p. Daar worden direct twee kortingen van afgetrokken en er 15 euro overblijft zodat je denkt dat valt mee. Op het allerlaatste moment als alle gegevens zijn ingevuld en je gaat betalen met Ideal dan voegt WTC nog even snel 15 euro p.p extra boekingskosten toe. De totale boekingskosten bedragen dan 30 euro p.p. Bovendien vraagt WTC 20 euro extra bij een telefonische boeking; Vliegtickets.nl vraagt 6.50 euro voor telefonische hulp. Zulke kosten kunnen een goedkoop ticket dan opeens toch een stuk duurder maken dan verwacht.