Low cost airlines

Het Ierse Ryanair is de grootste budget vliegmaatschappij in Nederland en heeft meestal de goedkoopste prijzen. Van Nederlandse bodem zijn Transavia en ArkeFly die van diverse Nederlandse vliegvelden vliegen. Easyjet is een grote Engelse prijsvechter met vluchten vanaf Amsterdam Schiphol. Andere low cost airlines die vanuit Nederland vertrekken zijn Vueling (Spanje) en Corendon Airlines (Turkije).

Goedkoop
De ticketprijzen van budget airlines zijn erg goedkoop omdat veel dienstverlening is geschrapt. Extra kosten die gevraagd kunnen worden zijn o.a creditcard kosten, toeslag om met voorrang in te stappen, stoelreservering, toeslag om online in te checken en bagagetoeslag. Ook voor eten en drankjes in het vliegtuig worden hoge prijzen gevraagd. Koop dus voordat je vertrekt wat drinken of voedsel in de winkel op het vliegveld. Je kan ook kosten besparen door vliegtickets betalen met air miles. De korting kan oplopen tot €40 per vliegticket.

Bagagekosten & hoge toeslagen
Kijk vooral uit dat de juiste naam op het ticket staat. De naam op het ticket moet identiek zijn aan de naam op de IDkaart/paspoort. Bij een letter verkeerd kan een een compleet nieuw ticket vereist zijn (tegen een fors duurder tarief). Dit hangt af van de vliegmaatschappij. Een wijziging van het ticket kost al snel 100 euro. Ook op overbagage of handbagage met te grote afmetingen staan forse tarieven die vaak duurder zijn dan het vliegticket zelf.

In 2013 werd bekend dat Ryanair personeel in Engeland een bonus kreeg van 1 pond voor iedere passagier die ze konden betrappen met een te zware tas of koffer. Voor overbagage wordt namelijk 20 euro/kg gevraagd. Is de handbagage tas zwaarder dan 10kg of te groot dan moet deze alsnog het vliegtuigruim in: kosten 100 euro. Koffers kosten in het hoogseizoen minimaal 25 euro voor een enkele reis bij online inchecken. Als je de koffer pas op het vliegveld laat inchecken is het tarief 100 euro.

Vliegvelden
Om de vliegtickets zo laag mogelijk te houden wordt er vaak niet op de grote internationale vliegvelden gevlogen. Deze vliegvelden vragen een stuk meer geld dan kleinere regionale vliegvelden. Zo vliegt Ryanair bijvoorbeeld op Girona dat op 94km van Barcelona ligt of Bergamo Airport (50km van Milaan). Easyjet vliegt naar luchthaven Londen Southend (55 minuten met de trein naar Londen centrum). De reistijd naar het vliegveld is dus vaak langer en duurder dan bij lijndiensten.

Ryanair

Ryanair is de grootste low cost airline van Europa. De vliegtuigmaatschappij voert dagelijks meer dan 1600 vluchten uit en heeft 180 bestemmingen. In Nederland vliegt Ryanair vanaf Eindhoven, Maastricht (Italie, Spanje, Portugal) en sinds kort vanuit Amsterdam (naar Dublin). Eindhoven Airport is de thuishaven met vluchten naar Zuid-Europa, Polen, Ierland, Londen, Malta en Marrakesh.