Touroperator Sunweb organiseert samen met Transavia en een stichting vakanties om vluchtelingen te helpen op het Griekse eiland Lesbos. De vrijwilligers verblijven in een resort maar gaan overdag hulp geven op het strand of in de kampen. Een week vluchtelingenvakantie (vlucht + logies) kost tussen de 419-459 euro.
Toen dit nieuws bekend werd stak er in veel media een storm van kritiek op. Waarom gaan vrijwilligers uit Nederland op Lesbos vluchtelingen helpen? Is er in Nederland ook geen zinvol vrijwilligerswerk te doen in verpleegtehuizen? Daar is vaak een tekort aan personeel en er zijn veel eenzame bejaarden die graag geholpen willen worden.
vrijwilligers in 4-sterren accommodaties
Gasten hebben de keus uit accommodaties op Lesbos. Een week logies in het 4-sterren appartementen Molivos Castle kost 459 euro bij een bezetting van twee personen. Het goedkoopst is een verblijf in Hotel Belvedere (4 sterren) voor 419 euro. Met busjes worden de vrijwilligers opgehaald bij hen accommodatie en naar het strand gebracht waar ze de vluchtelingen moeten gaan opvangen.
vluchtelingen mogen altijd doorreizen
De vluchtelingen komen niet alleen uit Syrië maar ook uit buurlanden ervan, Afghanistan, Pakistan, Afrika, Oekraine en uit de Balkan regio. Nederlandse marechaussees worden ook ingezet bij de bewaking van de grenzen in Griekenland. Ze controleren de paspoorten en ID-kaarten van de vluchtelingen maar mogen niets doen als het een vals exemplaar is. Als men vluchtelingen zou arresteren met valse papieren dan moeten de papieren worden opgestuurd naar Athene en deze procedure zou teveel tijd in beslag gaan nemen. Terugsturen zou ook een probleem gaan opleveren. Voorlopig mag iedere vluchteling gewoon verder reizen naar West-Europa.
akkoord bereikt met Turkije
Er is inmiddels een akkoord bereikt met Turkije dat voortaan zijn grens met Europa beter zal bewaken. Vuchtelingen die van Turkije naar Griekenland varen met kleine bootjes zullen in het nieuwe akkoord worden teruggestuurd naar Turkije. Europa zal daarvoor in de plaats een erkende vluchteling terugnemen die een legale status heeft gekregen en in een vluchtelingenkamp in Turkije verblijft. In de praktijk werkt het terugsturen heel moeizaam. De administratieve afhandeling is erg traag. Europa heeft al politiemensen en rechters gestuurd naar Griekenland om mee te helpen met de asiel aanvragen.
Voor kansloze asielzoekers kan het desondanks erg lonend zijn om toch af te reizen. In sommige landen ligt het loon veel lager als in West-Europa. Nederland geeft in vergelijking met Duitsland en Belgie hoge vertrekpremies. De reis wordt niet alleen betaald maar ook wordt er bij het terugsturen
een herintegratie bijdrage gegeven van €1750 per volwassene en €880 per kind. Ook de medische zorg tijdens de asielperiode kan een reden zijn om af te reizen evenals de zakgeld vergoeding. Voor een aantal veilige landen is de vertrekregeling inmiddels afgeschaft (Mongolie en Kosovo). Ook voor Oekraïne wordt de regeling waarschijnlijk geschrapt.