Transavia

Transavia is een Nederlandse budget vliegtuigmaatschappij. Het bedrijf werd in 1965 opgericht en vliegt sinds 1966 vanaf Schiphol Airport. In het verleden was Transavia een belangrijke vervoerder van passagiers die op vakantie gingen naar Zuid-Europa. In 1991 kwam de maatschappij in handen van de KLM. Thans is het een onderdeel van de Air France-KLM groep. Thuisbasis is Schiphol maar er wordt ook gevlogen vanaf Rotterdam en Eindhoven.




Griekenland
Transavia heeft tientallen vluchten naar bestemmingen in Europa. Griekenland is het land met de meeste bestemmingen: Athene, Chania, Chios, Corfu, Heraklion (Kreta), Kos, Lesbos, Mykonos, Lefkas, Rhodos, Samos, Santorini, Thessaloniki, Zakynthos, Kefalonia, Kalamata en Volos. Spanje volgt daarna met 15 bestemmingen voor Italië (11) en Frankrijk (10). Naar Engeland wordt slechts op Londen gevlogen. Ook Duitsland heeft weinig bestemmingen (Berlijn en München).

vliegen naar Marokko en Tunesië
Transavia heeft een vluchten naar een beperkt aantal landen buiten Europa. Naar Marokko wordt op 6 bestemmingen gevlogen: Agadir, Casablanca, Essaouira, Fez, Marrakech en Oujda. Opmerkelijk is dat er nog steeds drie bestemmingen zijn in Tunesië: Djerba, Monastir en Tunis. Kennelijk zijn er nog voldoende toeristen die hun vakantie in Tunesië houden. In Google staat Corendon nog steeds in de bovenste zoekresultaten voor ‘Tunesie vakantie’ maar op hun website bieden ze hiervoor geen vakanties meer aan. Sinds de laatste aanslagen zijn veel vakantiegangers toch huiverachtig om naar Noord-Afrika te gaan. Vandaag kwam bijvoorbeeld in het nieuws dat er een vliegtuig van Egyptair was gegijzeld met ook een Nederlander aan boord.

Transavia andere eigenaar?
Het gaat helaas niet goed met Transavia. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij heeft goedkope vliegtickets maar is in vergelijking met zijn buitenlandse concurrenten een stuk kleiner en duurder in zijn bedrijfsvoering. De KLM doet niet graag afstand van Transavia omdat de maatschappij passagiers aanvoert voor de (winstgevende) intercontinentale vluchten. Bovendien zijn ze de prijsvechter van de KLM. Nu zal er waarschijnlijk toch afstand gedaan worden en is de KLM op zoek naar een partner die een joint-venture wilt aangaan met Transavia. Door een samenwerking (of een overname) moeten de kosten worden gedrukt. Het schijnt dat deze 20% hoger liggen dan bij concurrenten als Ryanair en Easyjet.