Overvol vliegtuig

Vliegtuigen bieden steeds minder ruimte aan passagiers in de economy class. Het gevolg is een overvol vliegtuig. Europese consumentenorganisaties luiden de noodklok hierover.
Overvol vliegtuig

Vliegtuigmaatschappijen bedenken steeds weer nieuwe trucs om zoveel mogelijk passagiers mee te nemen. In de rijen stoelen naast elkaar is vaak een extra stoel toegevoegd. Ook wordt de beenruimte stelselmatig kleiner. Vooral de budgetmaatschappijen maken zich hier aan schuldig. Volgens een Amerikaanse consumentenorganisatie is de beenruimte in de economy class tot wel 25% minder geworden. Ook zijn de vliegtuigstoelen smaller gemaakt terwijl de mensen juist breder zijn geworden. Het zitcomfort is hierdoor ernstig aangetast. Echter zolang de veiligheid aan boord niet is verminderd valt er weinig tegen te doen.

Krappe zitplaatsen

De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) vindt niet dat de overheid moet ingrijpen. Reizigers moeten zelf bepalen of ze met een bepaalde maatschappij willen vliegen. Een probleem is dat het vooraf moeilijk is in te schatten of een zitplaats te krap is. Door de mooie foto’s van het interieur van het vliegtuig valt de krapte niet snel op. Pas aan boord merken passagiers hoe weinig ruimte er is en dat ze in een overvol vliegtuig zitten. Met een goed entertainment systeem probeert de vliegtuigmaatschappij het gemis aan zitcomfort te compenseren.

Weinig beenruimte

Skyscanner deed in 2016 onderzoek onder 1000 Nederlandse passagiers wat hun het meest irriteerde wanneer ze gingen vliegen. Met stip bovenaan was het tekort aan beenruimte de grootste klacht (44%) voor een te smalle stoel (18%). Wat reizigers ook irriteerde waren kleine kinderen (17%), hun buurman/buurvrouw (5%) en de maaltijd aan boord (4%). Volgens Skyscanner zat je bij Easyjet het slechtst met gemiddeld 72.5 cm. Bij Turkish Airlines kreeg men gemiddeld tussen de 83-86 cm beenruimte.
Turkish Airlines is dus een aanrader voor de beenruimte. Echter het entertainment systeem aan boord schijnt geheel in het Turks te zijn. Als je dan een intercontinentale vlucht hebt dan is het toch wel fijn als je op zijn minst Engelstalige films en muziek hebt.

Goedkoop vliegen

Boekingskosten, vliegtickets Thailand, laagste prijzen, rondreis Andalusie Spanje