Goedkopere vliegtickets van Ryanair?

Goedkopere vliegtickets?

Eind mei verschenen er berichten in de media dat Ryanair minder winstgroei verwacht door (wederom) goedkopere vliegtickets. Redenen voor deze prijsverlaging is de dreiging van terroristische aanslagen in Europa en de lagere brandstofprijzen. Het bedrijf verwacht dat de komende maanden de prijzen voor een vliegtuigticket 5% – 7% zullen dalen. Later dit jaar zullen de prijzen zelfs 10% tot 12% zakken. Ondanks de lagere prijzen gaat Ryanair wel uit van een hogere winst dan in 2015. Toen was de winst ruim 1.2 miljard euro. Voor 2016 wordt een winst verwacht van €1,35 miljard euro.
Zijn vliegtickets echt goedkoper geworden?
Persoonlijk twijfel ik daar toch over. Zeker als je alle kosten meerekent. Tegenwoordig moet je voor zoveel zaken bijbetalen dat het goedkope ticket opeens fors duurder blijkt te zijn. Ik kan me herinneren dat ik in de zomer van 2006 vier tickets kocht voor ons gezin. De heenreis was Eindhoven – Venetie. Terug vlogen we van Rome naar Eindhoven. De totale prijs voor deze tickets inclusief de koffers was 200 euro (50 euro per persoon). Als ik nu eens de prijzen bekijk op Ryanair.com dan kost een goedkoop vliegticket in juli 58 euro. De gemiddelde prijs in die maand ligt rond de 85 euro. Echter er komen nog tal van kosten bij. Het duurst zijn de koffers (15-20kg). Deze kosten in het hoogseizoen 40 euro per stuk voor een enkele reis. Wil je zeker weten dat je naast elkaar zit? Dan zal je een gereserveerde zitplaats moeten boeken (8 euro p.p per vlucht). Het inchecken dien je zelf online te doen. Ook moet je je eigen boardingkaart printen. Vergeet je dit te doen? Dan zal je op de luchthaven 45 euro + 15 euro p.p moeten bijbetalen. Ook concurrenten van Ryanair werken op deze manier.

Citytrip
Ga je een paar dagen weg en neem je alleen handbagage mee dan bespaar je in ieder geval de dure tarieven voor ruimbagage. Ryanair moedigt dit ook aan. De vliegtuigen kunnen een stuk sneller vertrekken en opstijgen als veel passagiers alleen handbagage meenemen. Als je alleen reist is er ook geen noodzaak om een stoel te reserveren om naast je partner te zitten.

Business Plus
Met Flexibel Plus speelt Ryanair in op de wens van veel passagiers om goedkoop, snel en toch comfortabel te reizen. Business Plus is een upgrade van het standaard vliegticket. Extra’s zijn onbeperkte vluchtwijzigingen, 20 kg ruimbagage, extra beenruimte, met voorrang in- en uitstappen en gratis inchecken op het vliegveld. De prijs van deze upgrade is globaal het dubbele van het standaard tarief. Vooral zakelijke reizigers zullen de upgrade boeken.