Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde cijfers in december 2015 waaruit bleek dat Nederlanders steeds vaker voor budgetmaatschappijen kiezen. Bekende luchtvaartmaatschappijen die zich aan de onderkant van de markt bevinden zijn Transavia, Easyjet en Ryanair.
Schiphol
In 2014 waren er 61 miljoen passagiers op de Nederlandse vliegvelden. Volgens het CBS vloog in 2014 een derde van alle passagiers met een budgetmaatschappij. Schiphol was het vliegveld van waaruit het vaakst vertrokken werd. Ruim 70% van de passagiers vertrok vanaf Schiphol. Easyjet, Transavia hebben hun thuisbasis in Amsterdam. Andere prijsvechters zijn Vueling, Corendon, Air Berlin, Aer Lingus en Smart Wings.
Londen is favoriet
De favoriete reisbestemming onder de Nederlandse passagiers is Londen. Vluchten naar Londen gaan vaak tegen bodemprijzen. De goedkoopste vliegtickets naar Londen zijn te bestellen bij Ryanair die vanuit Eindhoven Airport vliegt. Andere favoriete bestemmingen zijn steden in Turkije, Spanje en Italie.
H-pier
In Schiphol is de H-pier ingericht om alleen prijsvechters af te handelen. Zo krijgen passagiers pas een uur van tevoren te horen naar welke gate ze moeten gaan. Door flexibel te werken kunnen de prijsvechters tijd winnen en sneller vertrekken dan gewone lijndienstmaatschappijen. Zo zijn er ook geen slurfen meer vanaf de gate maar moeten de mensen de trap nemen en met de bus naar het vliegtuig. Ook zijn er geen winkels en restaurants. De service is op de H-pier vereenvoudigd om geld uit te besparen.
bijkomende kosten
Waar je wel goed op moet letten zijn de bijkomende kosten. Tot ergernis van veel Nederlanders worden deze kosten pas laat in het boekingsproces vermeld. Het komt soms voor dat de kosten pas zichtbaar worden vlak voordat men online gaat betalen. Eind maart 2016 verschenen er berichten in de media dat de luchtvaartmaatschappijen de tarieven weer stiekem verhoogd hadden. Ditmaal door de prijzen voor het meenemen van een koffer te verhogen. Vooral budget vliegmaatschappijen rekenen hiervoor hoge prijzen. Ryanair spant hiermee de kroon. Regelmatig is de prijs voor het meenemen van een koffer hoger dan de prijs van het vliegticket. Een koffer die je online niet hebt ingecheckt maar dit pas doet op het vliegveld kan bij Ryanair meer dan 100 euro kosten.
Gerelateerd
– Bouwvak Nederland