ANVR stopt met zwarte lijst

Reisbranchevereniging ANVR stopt met het bijhouden van een zwarte lijst van bedrijven en organisaties die niet aangesloten zijn bij garantieregelingen. Het opstellen van de lijst en de controle ervan nam teveel tijd in beslag en werd waarschijnlijk te duur. Kennelijk vond de ANVR dat het bijhouden van een dergelijke lijst meer een zaak was van de overheid. De zwarte lijst is overgedragen aan de ACM maar deze overheidsinstantie liet blijken dat ze niet veel gaan doen met de lijst.




Garantie reisgeld (SGR)

Er staan ongeveer 100 reisorganisaties op de zwarte lijst die niet zijn aangesloten bij de Stichting Garantie Reisgelden (SGR). De garantieregeling houdt in dat een consument bij een faillissement van de reisorganisatie zijn geld terugkrijgt of een vervangende reis krijgt aangeboden. In september 2013 ging het bekende Nederlandse reisbureau Oad. Omdat het bedrijf bij de SGR is aangesloten kregen klanten hun geld terug.

Niet alles wordt gedekt door de SGR. Losse vliegtickets bijvoorbeeld vallen niet onder de regeling. Nu is de kans natuurlijk klein dat een grote luchtvaartmaatschappij om zal vallen maar een faillissement is nooit uitgesloten. Kijk maar naar V&D wat al een tijd liep te kwakkelen. In december 2015 werd bekend dat het bekende bedrijf om uitstel van betaling had gevraagd. Cadeau- en waardebonnen konden in een klap niet meer ingeleverd worden. De Nederlandse consument verloor hierdoor bijna 10 miljoen euro aan niet inwisselbare bonnen.

specialistische touroperators

Om lid te zijn van de SGR moeten de leden ieder jaar een aanzienlijk geldbedrag storten. In het verleden gingen vaak Turkse touroperators failliet die vervolgens een beroep deden op de SGR. Dit gebeurde zo regelmatig dat besloten werd dat reisorganisaties niet langer in de SGR mochten blijven als ze meer dan 75 procent van hun omzet uit één bestemming haalden. Dit was vooral bij Turkse touroperators het geval. In 2009 werd toen een garantiefonds opgezet voor specialistische touroperators (SGST). In 2015 vroeg de SGST zelf faillissement aan toen een van hen leden failliet ging en een schuld achterliet van 1.7 miljoen euro. De eigenaar van de touroperator heeft waarschijnlijk het aanbetaalde geld van zijn klanten doorgesluisd naar prive bankrekeningen in Turkije. Omdat er niet genoeg geld in kas zat moest ook de SGR bijspringen voor 500.000 euro.

——————————————-